Dieta w insulinooporności
W przypadku stwierdzenia zaburzeń wrażliwości insulinowej w organizmie, takich jak insulinooporność czy hiperinsulinemia, kluczową rolę odgrywa wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety oraz aktywności ruchowej.
Odpowiednio skomponowany jadłospis pomaga nie tylko poprawić wyniki badań laboratoryjnych ale przede wszystkim samopoczucie a także uregulować nadmierną masę ciała. Dieta o niskim ładunku glikemicznym oparta o odpowiednio skomponowane produkty o niskim IG to dieta stosowana nie tylko w przypadku stwierdzenia insulinooporności, taki sposób odżywiania pomoże także zredukować nadmierną masę ciała, ma także potwierdzone działanie w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń hormonalnych oraz chorób nowotworowych.
Dietetyk SOIT Wrocław i on-line
Należę do grona specjalistów SOIT. Kwalifkacje potwierdza certyfikat „Specjalisty przyjaznego insulinoopornym” przyznany przez Fundację insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe żyie.
Dietetyk w insulinooporności
Insulinooporność to temat niezwykle mi bliski. Przez ostatnie lata poprowadziłam setki osób borykających się z wysokim poziomem insuliny pomagając im zredukować masę ciała, odzyskać dobre samopoczucie i poprawić wyniki badań. Ponad połowa moich Podopiecznych to osoby z insulinoopornością! Prowadzę Pacjentów z IO przy współistnieniu innych chorób a także sportowców i osoby aktywne z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
W swojej pracy stawiam na edukację swoich Podopiecznych, na naukę odpowiednich połączeń produktów i zasad diety w isnulinooporności, aby po zakończeniu współpracy potrafili radzić sobie z samodzielnym komponowaniem dań. Podczas komponowania jadłospisu biorę pod uwagę nie tylko zasady diety w insulinooporności, ale przede wszystkim indywidualne preferencje, samopoczucie po wybranych produktach, choroby współistniejące, aktywność ruchową oraz wyniki badań laboratoryjnych.
Zapraszam do współpracy!
mgr Paulina Limanowska
Zarejestruj się na wizytę >>