Anita Ziółkowska
28 List

Choroba Hashimoto - Co warto wiedzieć?

Choroba Hashimoto  nazywana również autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy, a liczba diagnozowanych jej przypadków systematycznie rośnie.

Osoby cierpiące na Hashimoto częściej charakteryzują się wyższą masą ciała  i obwodem w pasie niż osoby zdrowe,

  • częściej występują u nich zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego
  • częstszy brak tolerancji na niektóre produkty takie jak pszenica, jaja kurze, drożdże, mleko krowie i gluten

Na przebieg choroby znaczący wpływ mogą mieć m.in. czynniki żywieniowe, niezbędne do prawidłowej pracy gruczołu tarczowego. Istotne są przede wszystkim składniki pożywienia o potencjalnym wpływie na prawidłową immunomodulację i produkcję hormonów tarczycy. Jest to przede wszystkim:

selen, cynk, żelazo i jod (nie jest konieczne przyjmowanie ich w postaci suplementów), a także witamina D, syntetyzowana głównie przez skórę, uważana za naturalny modulator immunologiczny.  

Jeżeli zdeycujesz się na suplementację selenu, najlepiej przyswajalną formą jest selenometionina. Forma nieorganiczna tego piewiastka, czyli selenian sodu daje duże mniejsze efekty po podaży takich samych wartości. 

Zalecenia żywieniowe:

  • Istotny wpływ na przyspieszenie perystaltyki jelit może mieć błonnik 25-40g/dobę
  • Należy stosować  ostrożne restrykcje kaloryczne, ze względu na to, że zbyt duża redukcja kalorii, może przyczynić się do wzrostu stężenia TSH, zmniejszenia tempa metabolizmu oraz nadmiernego wzrostu kortyzolu we krwi
  • Zaleca się zwiększoną podaż białka.
  • Należy należy także skupić się na ilości i jakości spożywanych tłuszczy, a  szczególnie kwasów omega-3.Rodzaj tłuszczu ma znaczenie ze względu na częste występowanie u pacjentów podwyższonego cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz TG.
  • Wartowyeliminować z jadłospisu przetworzone produkty typu fast-food, czekolady, cukierki, chipsy, parówki, gotowe sosy, gazowane napoje, a także barwniki, aromaty i konserwanty
  • Substancje, które mogą hamować syntezę hormonów tarczycy to m.in. produkty bogate w  goitrogeny  takie jak soja, kalafior, brokuły, kapusta – NATOMIAST obróbka termiczna doprowadza do inaktywacji goitrogenów o około 30%, a produkty te powinny być mimo wszystko spożywane przez osoby z niedoczynnością tarczycy ze względu na zawartość w nich cennych witamin i składników mineralnych, ale najlepiej nie spożywać ich rano przez osoby przyjmujące lewotyroksynę (hormon tarczycy).

DIETA BEZGLUTENOWA- Nie jest do końca jasne, czy dieta bezglutenowa obniża ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, natomiast odnotowano korzystny wpływ w przebiegu choroby Hashimoto u osób bez celiakii i z celiakią. Wiele badań nie zaleca eliminacji produktów glutenowych przed wykonaniem testów diagnostycznych w kierunku celiakii, ze względu na błędny wynik, a następnie nieprawidłowe leczenie.

DIETA BEZLAKTOZOWA - Sugeruje się wykonanie testu w kierunku nietolerancji laktozy u osób, które przyjmują duże dawki lewotyroksyny oraz cechują się dużymi wahaniami stężeń TSH. Nie zaleca się stosowania diety bezlaktozowej u osób, które nie odczuwają negatywnych skutków jej spożycia.

! Niewątpliwie niezbędna jest zbilansowana dieta dostarczająca pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obfitująca w pełnoziarniste produkty zbożowe. Osoby z chorobą Hashimoto powinny zwrócić uwagę na odpowiedni poziom dostarczanej witaminy D (w okresie jesienno-zimowym zalecana jest suplementacja), kontrolować przyjmowane ilości selenu, cynku i jodu (nie jest konieczne przyjmowanie ich w postaci suplementów), a także dokonywać regularnych badań morfologii krwi. U pacjentów należy rozważyć diagnostykę w kierunku celiakii i nietolerancji laktozy, a następnie w zależności od wyniku wprowadzić odpowiednią dietę.

Źródła:
1. Krysiak R., Szkróbka W., Okopień B. 2017. The Effect of Vitamin D on Thyroid Autoimmunity in Levothyroxine-Treated Women with Hashimoto’s Thyroiditis and Normal Vitamin D Status. Exp Clin Endocrinol Diabetes 125: 229-233.
2. Kus K., Zielińska K., Zaprutko T. Ratajczak P., Nowakowska E. 2016. Choroba Hashimoto - efektywność diety bezglutenowej. 4: 370-376.
3. Olszewski J. 2017. Hashimoto w ujęciu medycznym. Medycyna naturalna
4. Rasic-Milutinovic Z., Jovanovic D., Bogdanovic G. 2016. Potential Influence of Selenium, Copper, Zinc and Cadmium on L-Thyroxine Substitution in Patients with Hashimoto Thyroiditis and Hypothyroidism. Exp Clin Endocrinol Diabetes
5. Ratajczak A., Moszak M., Grzymisławski M. 2017. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Piel Zdr Publ. 7: 305–311.
6. Asik M., Gunes F., Binnetoglu E. 2014, Decrease in TSH levels after lactose restriction in Hashimoto’s thyroiditis patients with lactose intolerance. Endocrine. 46 : 279–284.

Twój komentarz




POKAŻ