Anita Ziółkowska
16 Gru

Zupa krem z dyni i batatów

ZUPA KREM Z DYNI I BATATÓW (ok. 600 kcal)

Dynia posiada wiele właściwości prozdrowotnych.
✔Zawiera sporą ilość witaminy E(1,03 mg/100g), antyoksydantu, który opóźnia procesy starzenia się.
✔Jej pomarańczowy miąższ to aż 2974 μg/100g β-karotenu. Im bardziej dojrzała dynia, tym wyższy poziom β-karotenu. Wływa on korzystnie na wygląd skóry oraz wykazuje działanie ochronne w stosunku do nowotworów jamy ustnej, gardła, krtani i płuc.

Składniki:
- dynia 400 g (1/2 małej sztuki)
- batat 300 g (duża sztuka)
- cebula 25g (1/2 sztuki)
- imbir 10 g (kawałek)
- czosnek 5g (ząbek)
- masło klarowane lub zwykłe (łyżka)
- mleko kokosowe 30 g (3 łyżki)
- sól, pieprz (szczypta)
- bulion warzywny 400 g (2 niepełne szklanki)
- dynia pestki 10 g (łyżka)
- pietruszka liście 4 g ( 2 łyżeczki)


Sposób przygotowania:

Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Batata obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obrać i posiekać. Dynię, cebulę i bataty podsmażyć na maśle klarowanym przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę. Doprawiać solą i pieprzem. Podlać bulionem. Zagotować i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości. Liście pietruszki drobno posiekać. Zupę zmiksować z dodatkiem mleczka kokosowego. Podawać z pietruszką i pestkami dyni.

Twój komentarz




POKAŻ