PRALINKI CZEKOLADOWA ŚLIWKA
Składniki na 12 sztuk:
150g suszonych śliwek,
10 sztuk (50g) daktyli suszonych,
1/2 szklanki (60g) orzechów włoskich,
3 łyżki (30g) kakao,
pół łyżeczki cynamonu,
2 łyżki (10g) gorzkiego kakao,
1 łyżka (10g) rumu - opcjonalnie
gorzkie kakao do obtoczenia (ok. 20 g)
Przygotowanie:
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 30 minut. Orzechy włoskie krótko miksować na drobne kawałki, przesypać do miseczki. Do blendera włożyć odcedzone suszone owoce, cynamon, kakao i rum. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać rozdrobnione orzechy i kakao (lub ziarna kakaowca), w dłoniach ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w kakao i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Smacznego!
Twój komentarz