Anita Ziółkowska
23 Gru

Pralinki - czekoladowa śliwka

Ekspresowy przepis na zdrową i pyszną przekąskę dla gości.

PRALINKI CZEKOLADOWA ŚLIWKA

Składniki na 12 sztuk:

  • 150g suszonych śliwek,

  • 10 sztuk (50g) daktyli suszonych,

  • 1/2 szklanki (60g) orzechów włoskich,

  • 3 łyżki (30g) kakao,

  • pół łyżeczki cynamonu,

  • 2 łyżki (10g) gorzkiego kakao,

  • 1 łyżka (10g) rumu - opcjonalnie

  • gorzkie kakao do obtoczenia (ok. 20 g)

Przygotowanie:

Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 30 minut. Orzechy włoskie krótko miksować na drobne kawałki, przesypać do miseczki. Do blendera włożyć odcedzone suszone owoce, cynamon, kakao i rum. Zmiksować na gładką masę. Do masy dodać rozdrobnione orzechy i kakao (lub ziarna kakaowca), w dłoniach ulepić niewielkie kulki. Obtoczyć w kakao i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ