Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 8 sztuk pomidorów suszonych (najmniej kaloryczne są te z paczki, a nie w oleju)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli korzystasz z suszonych pomidorów w oleju, to użyj oleju, w którym się znajdują)
- 2 ząbki czosnku
- bazylia i inne przyprawy według uznania (np. papryka słodka, ostra, pieprz, sól, tymianek)
- opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Soczewicę zblenduj razem z cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz przyprawami i gotowe! Podawaj z pieczywem i innymi dodatkami takimi jak sałata, warzywa, czy kiełki.
Twój komentarz