Anita Ziółkowska
05 Gru

Ekspresowa pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z soczewicy w 15 minut! 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 8 sztuk pomidorów suszonych (najmniej kaloryczne są te z paczki, a nie w oleju)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (jeśli korzystasz z suszonych pomidorów w oleju, to użyj oleju, w którym się znajdują)
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia i inne przyprawy według uznania (np. papryka słodka, ostra, pieprz, sól, tymianek)
  • opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz, gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Soczewicę zblenduj razem z cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz przyprawami i gotowe! Podawaj z pieczywem i innymi dodatkami takimi jak sałata, warzywa, czy kiełki.

 

Twój komentarz




POKAŻ