Anita Ziółkowska
13 Sty

Makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sosem sojowym

Danie bardzo zbliżone do pad thai'a, idealne dla każdego kto lubi azjatyckie smaki!

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 120g piersi z kurczaka

  • 2 marchewki 

  • 0,5 papryki 

  • 1 cebula dymka

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1/3 szklanki bulionu

  • sałata rzymska

  • curry, kurkuma, chilli, papryka słodka

  • szczypiorek

  • 80g makaronu ryżowego

Przygotowanie: 

Cebulę dymkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, smażymy go z 2 łyżkami sosu sojowego, dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy bulion (z kostki rosołowej z dobrym składem lub przygotowanym przez siebie na mięsie i warzywach). Gdy warzywa zmiękną dodajemy na patelnię bulion i sos sojowy, doprawiamy curry, kurkumą, chilli, słodką papryką (według uznania) i dusimy pod przykryciem. Gdy sos się zredukuje, dodajemy kilka liści sałaty rzymskiej lekko porozrywanej i  ugotowany makaron ryżowy, dokładnie mieszamy. Szczypiorek i końcówkę od dymki kroimy i posypujemy nim danie. 

Smacznego!

 

2 komentarze

Ilona  -  15 stycznia, 2021 o godz. 21:51 odpowiedz

Dobry wieczór. Ile to danie może mieć kcal? Czy dla osób odchudzających się taki makaron jest wskazany? Czy ma niski czy wysoki IG?

Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska  -  16 stycznia, 2021 o godz. 12:25 odpowiedz

Nie liczyłam kalorii tego posiłku. Makaron ryżowy jak najbardziej nada się dla odchudzających się osób zdrowych, natomiast najlepiej ograniczyć go u osób z insulinoopornością lub cukrzycą. W zależności od poziomu rozgotowania ma średni i wysoki indeks.

Twój komentarz




POKAŻ