Anita Ziółkowska
19 List

Makaron w sosie z pieczonej papryki z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Pyszny, wegetariański, zbilansowany pomysł na obiad! Papryka pod wpływem pieczenia nabiera bardzo przyjemnego smaku, który z pewnością Was urzeknie :)

Makaron w sosie z pieczonej papryki z suszonymi pomidorami i ciecierzycą

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3 papryki 

  • 120 g ciecierzycy ze słoika

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 mała cebula

  • 3 szt. suszonych pomidorów

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • mleko (opcjonalnie)

  • przyprawy : słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, sól, pieprz, oregano, bazylia

  • warzywa mrożone - 200 g (opcjonalnie)

  • makaron penne 

Przygotowanie:

1.Papryki przekroić na pół, wydrążyć pestki, położyć zewnątrzną stroną do góy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na samą górę piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut, aby papryki się przypaliły. W tym czasie ugotować makaraon. 

2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżeczce oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek przełożyć do pojemnika/miski, następnie dodać odsączoną ciecierzycę, suszone pomidory, 1,5 łyżki oliwy i sok z cytryny.

3. Papryki wyjąć z piekarnika, włożyć do woreczka lub pojemnika, zamknąć i zostawić na chwilę. To spowoduje, że łatwiej będzie ściągnąć skórkę (im bardziej przypalona papryka tym lepiej się ściąga). Zdjąć skórkę z papryk i obrane papryki dodać do reszty składników. Całość zblendować i przełóżyć do dużego garnka.

4. Sos w garnku podgrzać, dodać przyprawy- według uznania. Można też dodać łyżkę koncentratu lub przecieru pomidorowego. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy dodaj mleko - dolewaj powoli, aż konsystencja Cię zadowoli.

5. Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać i przełożyć na talerze. Do tego możesz ugotować/usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu warzywa mrożone lub świeże i dodać do sosu. Całość można posypać startym parmezanem lub żółtym serem. 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ