Anita Ziółkowska
19 Gru

Fit piernik z batatów

Przepis idealny do przygotowania na świąteczny stół. Ciasto jest niskokaloryczne, wilgotne i ekspresowe w wykonaniu. 

Piernik można również wykonać na bazie dyni zamiast batatów - wychodzi równie pysznie!

Składniki:

  • 150g suszonych daktyli

  • 500g batatów/dyni 

  • 55g mąki owsianej (niecałe pół szklanki)/lub innej wybranej mąki

  • 1 łyżeczka sody 

  • 2 łyżki przyprawy do piernika 

  • 2 łyżki erytrolu/miodu

  • 5 jajek M lub 4 L

  • 2 łyżki kakao

Polewa:

  • czekolada gorzka 

  • 2 łyżki erytrytolu

  • Mleko

Przygotowanie: 

Daktyle namaczany we wrzątku przez około 15 minut. Bataty pieczemy 20-25 min w 200 stopniach lub gotujemy. Ostudzone bataty i daktyle blendujemy, a następnie dodajemy jajka i to wszystko razem miksujemy przez kilka minut. Dodajemy resztę składników i znów miksujemy. Całość przekładamy do foremki, u mnie 30:15. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w rondelku i dodajemy mleka tak, aby powstała idealna polewa i całość przelewamy na górę piernika.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ