Anita Ziółkowska
03 Gru

Makaronowa zapiekanka z dynią i serem feta

Pyszny, sycący, sezonowy obiad z dynią w roli głównej. 

Składniki (4-6 porcji):

  • 800g dyni 

  • 500g makaronu 

  • 400g fileta z kurczaka/tofu/ciecierzycy z puszki 

  • 200g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)

  • 1 cebula

  • 200g sera feta 

  • 3 ząbki czosnku 

  • 1 łyżka oliwy

  • sól, pieprz, słodka, ostra papryka, kurkuma

Sos:

  • 2 jajka

  • 200g jogurtu greckiego 

  • sól, pieprz, słodka, ostra papryka 

Przygotowanie: 

1. Makaron ugotować al dente.

2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie upiec w piekarniku do miękkości - 190 stopni 25 minut lub ugotować na parze lub w wodzie.

3. Szpinak świeży opłukać. Na łyżeczce oliwy przesmażyć posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż liście zmiękną.

4. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na łyżeczce oliwy na złoty kolor (w przypadku tofu i ciecierzycy robimy to samo).

5. W dużej misce wyłożyć makaron, na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. W oddzielnej miseczce wymieszać składniki sosu, zalać nim pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Całą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a z wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta.

6. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut (20 minut pod przykryciem np. folią aluminiową lub wieczkiem, a następnie 10 minut bez przykrycia). 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ