Składniki:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży suszonych)
370 g mąki pszennej
3 łyżki erytrolu lub miodu
¾ serka homogenizowanego
Niecała łyżeczka soli
3 jajka
100 g olej kokosowego
Dżem/marmolada/budyń/czekolada
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże (lub drożdże suszone). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wlać rozczyn, dodać jajka i wymieszać. Wyrabiać rękami przez około 5-10 minut aż ciasto będzie gładkie. Można dosypać odrobinę mąki jeśli będzie taka potrzeba.
Następnie dodawać po trochu olej kokosowy i serek homogenizowany cały czas wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i będzie się odklejało od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Ponownie wyrabiać ciasto, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
Szklanką lub obręczą wyciąć kółka – może wyjść 15-20 pączków. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść łyżeczkę dżemu/marmolady/czekolady/budyniu i składać, zlepiać brzegi, uformować kulkę i położyć ją od strony łączenia na papierze do pieczenia na blaszce. Poczekać 15-20 minut, aż podrosną, w tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni góra dół.
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Twój komentarz