Spód:
150g suszonych daktyli
80g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Masa:
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
1 opakowanie mascarpone 250g
5-6 łyżek erytrytolu/ksylitolu/innego słodzika
60g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki erytrytolu
mleko/woda
20g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego
Przygotowanie:
1. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5-10min.
2. W tym czasie przygotowujemy budyń z 300ml mleka, aby był bardziej gęsty i dodajemy do niego 2 łyżki erytrytolu. Studzimy go.
3. W tym momencie możemy już odlać wodę z daktyli i zblendować je, a następnie dodać do nich roztopiony olej kokosowy i mąkę owsianą. Powstanie z tego kulka, którą rozprowadzamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki.
4. Następnie mascarpone miksujemy razem z 3 łyżkami erytrytolu i dodajemy powoli ostudzony budyń cały czas miksując. Wsypujemy 50-60g orkiszu preparowanego i wszystko razem mieszamy. Wykładamy masę na spód i wkładamy ponownie do lodówki.
5. W tym czasie rozpuszczamy gorzka czekoladę z mlekiem lub wodą i 2-3 łyżkami erytrytolu tak aby powstała polewa. Wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy resztą orkiszu preparowanego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby cała masa zastygła.
Wartość odżywcza 1 kawałka przy podziale na 12 kawałków:
Kaloryczność - 231 kcal
Białko - 5g
Węglowodany - 21g
Tłuszcze - 14g
7 komentarzy
Jaka średnica blaszki?
24 cm :)
Czy można użyć żyta preparowanego?
Czy mozna uzyc gotowej pasty daktylowej ? Ile jej dać?
Myślę, że w takiej samej ilości można użyć pasty daktylowej co gotowych daktyli, czyli 150 g.
Można mascarpone zastąpić ricottą?
Tutaj myślę, że smak może być inny, chyba że użyłabyś ricotty pełnotłustej, ale niestety nie próbowałam, więc ciężko ocenić jak wyjdzie :)