Anita Ziółkowska
23 Luty

Fit Kinder Country bez pieczenia

Jeśli kochasz słodycze, to koniecznie musisz wypróbować ciasto, które smakuje dokładnie jak Kinder Country!

Spód:

  • 150g suszonych daktyli

  • 80g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych

  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Masa:

  • 1 budyń waniliowy

  • 300 ml mleka

  • 1 opakowanie mascarpone 250g

  • 5-6 łyżek erytrytolu/ksylitolu/innego słodzika

  • 60g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego

Polewa:

  • Tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki erytrytolu 

  • mleko/woda

  • 20g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego 

Przygotowanie:

1. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5-10min.

2. W tym czasie przygotowujemy budyń z 300ml mleka, aby był bardziej gęsty i dodajemy do niego 2 łyżki erytrytolu. Studzimy go.

3. W tym momencie możemy już odlać wodę z daktyli i zblendować je, a następnie dodać do nich roztopiony olej kokosowy i mąkę owsianą. Powstanie z tego kulka, którą rozprowadzamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki.

4. Następnie mascarpone miksujemy razem z 3 łyżkami erytrytolu i dodajemy powoli ostudzony budyń cały czas miksując. Wsypujemy 50-60g orkiszu preparowanego i wszystko razem mieszamy. Wykładamy masę na spód i wkładamy ponownie do lodówki.

5. W tym czasie rozpuszczamy gorzka czekoladę z mlekiem lub wodą i 2-3 łyżkami erytrytolu tak aby powstała polewa. Wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy resztą orkiszu preparowanego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby cała masa zastygła.

Wartość odżywcza 1 kawałka przy podziale na 12 kawałków:

  • Kaloryczność - 231 kcal

  • Białko - 5g

  • Węglowodany - 21g

  • Tłuszcze - 14g

7 komentarzy

Jadwiga Żochowska  -  15 października, 2020 o godz. 06:59 odpowiedz

Jaka średnica blaszki?

Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska  -  15 października, 2020 o godz. 07:16 odpowiedz

24 cm :)

Dominika  -  13 kwietnia, 2021 o godz. 13:30 odpowiedz

Czy można użyć żyta preparowanego?

Syzbka odpowiedź  -  22 stycznia, 2022 o godz. 21:17 odpowiedz

Czy mozna uzyc gotowej pasty daktylowej ? Ile jej dać?

Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska  -  23 stycznia, 2022 o godz. 22:37 odpowiedz

Myślę, że w takiej samej ilości można użyć pasty daktylowej co gotowych daktyli, czyli 150 g.

Marta  -  15 czerwca, 2024 o godz. 16:27 odpowiedz

Można mascarpone zastąpić ricottą?

Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska  -  17 czerwca, 2024 o godz. 09:30 odpowiedz

Tutaj myślę, że smak może być inny, chyba że użyłabyś ricotty pełnotłustej, ale niestety nie próbowałam, więc ciężko ocenić jak wyjdzie :)

Twój komentarz




POKAŻ