Spód:
150g suszonych daktyli
80g mąki owsianej/zmielonych płatków owsianych
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Masa:
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
1 opakowanie mascarpone 250g
5-6 łyżek erytrytolu/ksylitolu/innego słodzika
60g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki erytrytolu
mleko/woda
20g orkiszu preparowanego/gryczanego lub innego
Przygotowanie:
1. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5-10min.
2. W tym czasie przygotowujemy budyń z 300ml mleka, aby był bardziej gęsty i dodajemy do niego 2 łyżki erytrytolu. Studzimy go.
3. W tym momencie możemy już odlać wodę z daktyli i zblendować je, a następnie dodać do nich roztopiony olej kokosowy i mąkę owsianą. Powstanie z tego kulka, którą rozprowadzamy na okrągłej blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki.
4. Następnie mascarpone miksujemy razem z 3 łyżkami erytrytolu i dodajemy powoli ostudzony budyń cały czas miksując. Wsypujemy 50-60g orkiszu preparowanego i wszystko razem mieszamy. Wykładamy masę na spód i wkładamy ponownie do lodówki.
5. W tym czasie rozpuszczamy gorzka czekoladę z mlekiem lub wodą i 2-3 łyżkami erytrytolu tak aby powstała polewa. Wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy resztą orkiszu preparowanego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby cała masa zastygła.
Wartość odżywcza 1 kawałka przy podziale na 12 kawałków:
Kaloryczność - 231 kcal
Białko - 5g
Węglowodany - 21g
Tłuszcze - 14g
5 komentarzy
Jaka średnica blaszki?
24 cm :)
Czy można użyć żyta preparowanego?
Czy mozna uzyc gotowej pasty daktylowej ? Ile jej dać?
Myślę, że w takiej samej ilości można użyć pasty daktylowej co gotowych daktyli, czyli 150 g.