Anita Ziółkowska
09 Luty

Domowa granola z jogurtem i owocami

Granola w sklepach w składzie mają cukier oraz tłuszcz. Zamiast tego przygotuj swoją własną domową granolę z samych zdrowych składników!

Składniki:

  • Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g

  • Miód 1,5 łyżeczki, 16 g

  • Orzechy nerkowca 5 szt

  • Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10g

  • Cynamon szczypta

  • Jogurt naturalny 3 łyżki, 60g

  • Truskawki garść, 70 g

  • Maliny 2 szt, ok 20 g

  • Pomarańcza, ¼ plasterka, do dekoracji

  • Mięta, listek

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z miodem, pestkami słonecznika, orzechami nerkowca i
cynamonem. Piec na blaszcze wyłożonej papierem przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. ¾ truskawek zblendować na gładki
mus. Następnie przełożyć granolę do miseczki, na nią nałożyć jogurt, mus truskawkowy.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na granoli razem z malinami i plasterkiem
pomarańczy. Ozdobić listkiem mięty.

Twój komentarz




POKAŻ