Anita Ziółkowska
15 Marz

Wilgotne ciasto marchewkowe w wersji fit

Fit ciasto, które nie jest suche, a dodatkowo jest niskokaloryczne i pyszne? Spróbjcie ten przepis, a przekonacie się, że jest to możliwe! 

Składniki:

  • 180g mąki owsianej/zblendowane płatki owsiane

  • 450 g marchwi

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 banan

  • 4 łyżki erytrytolu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 jajka

  • garść orzechów włoskich

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • mleko 

  • 2 łyżki erytrytolu/innego słodzika

     

    Przygotowanie:

    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, banana blendujemy, orzechy rozdrabniany nożem lub tłuczkiem. Jajka ubijamy razem z erytrytolem, następnie dodajemy marchew, banana i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, oliwę i orzechy. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki od piekarnika na kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w rondelku. Mleka trzeba dodać tyle, by masa nadawała się do polania ciasta.

    Wartość odżywcza 1 kawałka przy podziale na 15 kawałków:

    • Kaloryczność - 98kcal

    • Białka - 3,6g

    • Węglowodany - 9,3g

    • Tłuszcze - 4,8g

    Twój komentarz




    POKAŻ