Anita Ziółkowska
17 Marz

Brownie z białej fasoli z kremem waniliowym

Wypróbuj pyszne fit ciasto z fasoli, czyli produktu, który może długo leżeć w szafce, czyli jest idealną opcją na czas kwarantanny! 

Składniki na brownie:

  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej

  • 2 banany

  • 4 łyżki kakao

  • garść orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 łyżki erytrolu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę waniliową:

  • 1 paczka budyniu waniliowego bez cukru

  • 250 ml mleka

  • 3 łyżki erytrolu

  • 1 opakowanie mascarpone

Składniki na polewę czekoladową:

  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej

  • mleko 

Przygotowanie:

1. Fasolę odcedzamy, przepłukujemy na sitku, dodajemy do miski. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy kilka minut, aby powstała gładka masa. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół, masę przelewamy do tortownicy lub keksówki i pieczemy około 40 minut.

2. 3/4 mleka zagotowujemy z erytrolem lub innym słodzikiem, do reszty dodajemy budyń, mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy masę budyniową i baardzo energicznie mieszamy. Gdy powstanie gęsty budyń, wystawiamy go za okno lub w inne chłodne miejsce, aby ostygł. Gdy budyń ostygnie, dodajemy do niego mascarpone i miksujemy/blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 

3. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem. Mleko dodajemy według uznania, tak aby powstała dość leista masa.

Upieczone ciasto kroimy przez środek na 2 części, do środka dodajemy masę budyniową, zamykamy. Wierzch polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na noc, aby masa stężała. 

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ