Anita Ziółkowska
23 Marz

Pizza bezglutenowa na mące z płatków owsianych

Pizza bezglutenowa nie musi być jałowa! Wypróbuj pizzę z mąki owsianej, a przekonasz się, że to naprawdę smakuje :)

PYSZNA PIZZA BEZGLUTENOWA NA MĄCE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej/zmielone płatki owsiane (u osób z nietolerancją glutenu lub celiakią musi być to mąka lub płatki z przekreślonym kłosem bezglutenowe)

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

  • 150 ml letniej wody

  • niecała łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj drożdżami i siemieniem lnianym. Dodaj sól, oliwę i znów wymieszaj.

2. Dodaj 100 ml wody i rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo wlewaj pozostały płyn. Ciasto nie będzie tak gęste jak w klasycznej pizzy.

3. Miskę natłuść oliwą i włóż do niej ciasto, przykryj ją folią lub ściereczką odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.  Gotowe ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę na blacie.

4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim ciasto. Placek powinien być dość cienki. Na to połóż ulubione dodatki.

U mnie był to :

  • Koncentrat pomidorowy z oregano i bazylią

  • Plasterki salami

  • Ser żółty

  • Serek śmietankowy

Piekarnik nagrzej do 250 stopni (nie bać się takiej temperatury), piecz pizzę około 10 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ