Anita Ziółkowska
25 Kwie

Fit sernik truskawkowy z serka wiejskiego

Delikatny sernik truskawkowy z serka wiejskiego. Sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej, czy redukcyjnej. Niskokaloryczny i pyszny sernik z galaretką truskawkowką.

Spód:

  • 80g płatków owsianych(u mnie błyskawiczne)

  • 15 daktyli

  • 1 łyżka kakao

  • 3 łyżki oleju kokosowego virgin

  • 1 żółtko

Masa:

  • Jeden serek wiejski (200g)

  • 250g jogurtu greckiego lub naturalnego

  • Jeden budyń waniliowy w proszku (40g)

  • 2 jajka + białko, które zostało ze spodu

  • 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzika

Galaretka:

  • 300g truskawek(tak żeby wyłożyć cały wierzch ciasta,więc zależy)

  • 1 galaretka bez cukru

  • 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika

Spód - przygotowanie:

Daktyle namaczamy we wrzątku przez ok.5minut. Odsączamy wodę, wrzucamy je do miski, dodajemy płatki owsiane, kakao, olej kokosowy i żółtko. Wszystko razem blendujemy lub miksujemy w malakserze. Wykładamy nim okrągłą, niedużą formę.

Masa - przygotowanie:

Wszystkie składniki razem blendujemy, lub tak jak w przypadku spodu, miksujemy w malakserze na gładką masę. Następnie wykładamy masę na spód.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy ciasto na ok.50minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy ciasto jeszcze przez 15 min. w piekarniku, następnie je wyjmujemy, czekamy aż trochę ostygnie i przechodzimy do nakładania truskawek.

Galaretka - przygotowanie:

Na ciasto wykładamy pokrojone na pół truskawki. Robimy galaretkę według przepis jak na opakowaniu, wkładamy na trochę do lodówki,aby lekko zgęstniała. Warto uzupełnić przerwę między blaszką a ciastem jakąś tekturką, np. z bloku rysunkowego,aby galaretka nie wylała się na boki, a następnie zalewamy nią truskawki ułożone na cieście. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki

Twój komentarz




POKAŻ