Anita Ziółkowska
26 Kwie

Tarta z borówkami, mascarpone i mleczkiem skondensowanym na kokosowym spodzie

Pyszna bezglutenowa tarta bez cukru na kokosowym spodzie. Pomysł na pyszny deser. 

Spód :

  • 7 łyżek mąki kokosowej

  • 4 jajka

  • 1 banan

  • 1 łyżka oleju kokosowego virgin

Przygotowanie:

Banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkami, olejem kokosowym i mąką kokosową, wszystko razem ugniatając. Wykładamy na formę do tarty, tak aby ciasto docierało do brzegów, by było miejsce na masę.  Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i wkładamy spód na 15minut.

 

Masa:

  • 250g mascarpone

  • 250ml mleczka skondensowanego niesłodzonego

  • 2 jajka

  • Borówki – 300g

  • 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/miodu lub innego słodzika

 

Przygotowanie:

Mascarpone miksujemy z mleczkiem skondensowanym, jajkami i ksylitolem.  Masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez 15minut. Po wyjęciu z piekarnika w miarę szybko ułożyć borówki, aby nie zdążyło zbyt mocno zgęstnieć. Następnie wkładamy tartę do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz

Kuba  -  01 maja, 2020 o godz. 15:56 odpowiedz

Pyszna tarta!

Twój komentarz




POKAŻ