Składniki na 1 porcję:
- 1-2 łyżki pesto domowego lub gotowego
- 100-150g fileta z piersi kurczaka (wersja bezmięsna równie smaczna)
- pół pęczka zielonych szparagów
- 1/4 serka mascarpone (60g)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- makaron penne lub inny
Składniki na domowe pesto* (na kilka porcji)
- 1 doniczka świeżej bazylii (ok. 25g)
- 2 łyżki orzeszków piniowych/nerkowców/pestek słonecznika
- 1-2 łyżki tartego parmezanu/gorgonzoli/goudy
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie pesto:
Wszystkie składniki utrzeć zblendować,tak aby powstała masa z lekkimi grudkami. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie dania głównego:
Pierś z kurczka pokroić w kostkę usmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką. W tym czasie gotować makaron. Odłamać końce w szparagach, resztę pokroić w plasterki, zostawić główki. Wrzucić je około 2-3 minuty przed końcem gotowania makaronu, lub ugotować oddzielnie. Odcedzić. Dodać makaron, szparagi oraz pesto do kurczaka, dokładnie wymieszać. Mascarpone wymieszać z jajkiem, dodać na patelnię (ustawić mały ogień) i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem lub innymi wybranymi przyprawami.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska
Twój komentarz