Anita Ziółkowska
11 Maj

Makaron ze szparagami, pesto i mascarpone

Sezon na szparagi trwa około od połowy kwietnia do lipca, czasami krócej. Jest to doskonały czas, aby zagościły one w naszym menu. Są niskokaloryczne oraz posiadają wysoką zawartość składników mineralnych m.in. dobrze sprawdzą się u kobiet w ciąży lub starających się o dziecko, dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego.

Makaron ze szparagami, pesto i mascarpone to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny :) 

Składniki na 1 porcję:

  • 1-2 łyżki pesto domowego lub gotowego
  • 100-150g fileta z piersi kurczaka (wersja bezmięsna równie smaczna)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 1/4 serka mascarpone (60g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy 
  • makaron penne lub inny

Składniki na domowe pesto* (na kilka porcji)

  • 1 doniczka świeżej bazylii (ok. 25g)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych/nerkowców/pestek słonecznika
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu/gorgonzoli/goudy
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie pesto:

Wszystkie składniki utrzeć zblendować,tak aby powstała masa z lekkimi grudkami. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie dania głównego:

Pierś z kurczka pokroić w kostkę usmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką. W tym czasie gotować makaron. Odłamać końce w  szparagach, resztę pokroić w plasterki, zostawić główki. Wrzucić je około 2-3 minuty przed końcem gotowania makaronu, lub ugotować oddzielnie. Odcedzić. Dodać makaron, szparagi oraz pesto do kurczaka, dokładnie wymieszać. Mascarpone wymieszać z jajkiem, dodać na patelnię (ustawić mały ogień) i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem lub innymi wybranymi przyprawami.

Smacznego!

Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska

 

Twój komentarz




POKAŻ