Spód:
- 1 duży batat ok. 300g
- 100g mąki owsianej
- 50g mąki orkiszowej
- Oregano, bazylia, słodka papryka
- Łyżka oliwy z oliwek
Mąkę można wybrać dowolnie, ilość mąki również zmienia się w zależności od tego jak duży był batat. Dosypujemy mąkę do momentu, w którym ciasto odlepia się od rąk i można je normalnie rozwałkować na blaszce.
Dodatki:
- Pół papryki
- Pół cebuli
- szynka parmeńska/szwarcwaldzka/salami/kurczak
- ser żółty/ser pleśniowy/gorgonzola
- koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy/pomidory z puszki
Przygotowanie:
1. Batata myjemy, jeśli jest duży możemy pokroić go na 2 części i owijamy folią aluminiową
2. Pieczemy go w temp. 180stopni przez min.1h. Po godzinię warto go nakłuć wykałaczką. Jeśli nie będzie łatwo wbijała się w powierzchnię ziemniaka, pieczemy dłużej.
3. Po upieczeniu, zostawiamy batata, aby ostygł.
4. Następnie blendujemy go, dodajemy mąkę i przyprawy, po czym ugniatamy i dodajemy łyżeczkę oleju (Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, kiedy jesteśmy w domu i batat będzie się piekł, co nie pochłonie nam tyle czasu na sam obiad).
5. Ciasto, które odlepia się od rąk wykładamy na papierze do pieczenia na blaszce, rozwałkowujemy lub rozprowadzamy rękoma ciasto do średnicy ok.30-35cm i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
6. Piekarnik ustawiamy na 210 stopni, wkładamy spód na 15min(trzeba uważać, żeby nie przepiec za bardzo), wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym (jeśli przygotowujemy z passaty lub pomidorów z puszki to najlepiej wcześniej sos zredukować na patelni z dodatkiem przypraw)/koncentratem, nakładamy ulubione składniki.
7. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5-8 min, tak, żeby ser wystarczająco się rozpuścił i inne składniki połączyły się ze spodem pizzy.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Anita Ziółkowska
Dietetyk Bydgoszcz, Dietetyk Poznań, Dietetyk Tarnowo Podgórne
Twój komentarz