Anita Ziółkowska
05 Czerw

Puszyste ciasto bezglutenowe z borówkami

Niskokaloryczne i przepyszne ciasto na mące ryżowej z borówkami. Jeśli z reguły ciasta bezglutenowe kojarzą Ci się z suchą konsystencją, to nie tym razem! To ciasto jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 4 jajka

  • 200g jogurtu greckiego

  • 200g mąki ryżowej lub zblendowanego ryżu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 500g borówek

  • 7 łyżek ksylitolu/ erytrytolu/ innego słodzika

  • Szczypta soli

 Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtek. Białko ubijamy wraz ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Dodajemy ksylitolu, dalej miksując. Przy najmniejszych obrotach dodajemy żółtka i jogurt grecki, miksujemy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie mieszamy, aby powstała gładka masa. Połowę masy przelewamy do blaszki około 20x11cm. Na to wykładamy większość borówek, następnie resztę masy i resztę borówek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni  i pieczemy przez 35-40min.

Smacznego!

Dietetyk Anita Ziółkowska

Twój komentarz




POKAŻ