Anita Ziółkowska
24 Sier

Fit murzynek z cukinii

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe "murzynek" z cukinii z pewnością skradnie Wasze serca! Jest przede wszystkim zdrowe i można nim zastąpić II śniadanie lub przekąskę :) 

Murzynek z cukinii

Składniki: (keksówka 32x14x6)

  • 180g mąki owsianej lub innej pełnoziarnistej

  • 2 jajka

  • 4 łyżki kakao

  • 3 łyżki masła orzechowego lub 0,5 kubka jogurtu greckiego

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 7 łyżek erytrolu lub innego słodzika

  • 2 szklanki startej cukinii (ok. 350g)

  • 100g suszonych daktyli lub 1 banan

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na polewę:

  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

  • erytrol

  • wiórki kokosowe


Przygotowanie:

  1. Obraną cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odstaw do sitka, żeby puściła sok.

  2. Daktyle namocz we wrzątku.

  3. W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

  4. Ubij jajka z erytrolem.

  5. Cukinię odsącz z nadmiaru wody. Daktyle odsącz i zblenduj.

  6. Do suchych składników dodaj oliwę, masło orzechowe, odsączoną cukinię i daktyle. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

  8. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut (góra-dół). Po wyłączeniu piekarnika zostaw na kilkanaście minut ciasto z uchylonymi drzwiami piekarnika.

  9. Roztop czekoladę w garnuszku, dodaj erytrol i odrobinę mleka do odpowiedniej konsystencji. Gotową polewą polej ciasto i posyp wiórkami. Odstaw ciasto do ostygnięcia.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ