Anita Ziółkowska
07 Sier

Wege faszerowana papryka z marchewką, cukinią i tofu

Wypróbuj pełnowartościowy i pyszny posiłek w wersji wegetariańskiej! 

Składniki na 2-3 osoby:

✔️ 2 duże czerwone papryki

✔️ pół pomidorów z puszki (200g)

✔️ 2 marchewki

✔️ 90 g tofu lub mięsa mielonego

✔️ ½ cukinii

✔️ 100 g kaszy bulgur

✔️ 2 plastry sera żółtego/mozzarelli* (z serem wersja wegetariańska, bez sera wegańska)

✔️ ½ cebuli

✔️ 1-2 ząbki czosnku

✔️ ½ papryczki chili*

natka pietruszki*, sól, pieprz, curry*, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

2. Z papryk odciąć „kapelusze” i wydrążyć środek,

3. Marchewki, cukinię oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i chilli drobno posiekać.

4. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić marchewkę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili i smażyć ok. 3 minut, co chwilę  mieszając. Następnie wkruszyć tofu, czyli rozdrabniać je palcami. Podsmażyć z warzywami. Doprawić słodką, ostrą papryką, curry, kurmumą i innymi wybranymi przyprawami. 

5. Dodać ostudzona kaszę. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i dusić na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

6. Gotowym farszem wypełnić papryki, położyć na wierzch po plasterku sera i przykryć każdą paprykę odciętym “kapeluszem”.

7. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Papryki piec ok 25-30 minut. 

Smacznego!

Dietetyk Anita Ziółkowska

Twój komentarz




POKAŻ