Anita Ziółkowska
09 Sier

Zamienniki jajek

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, ograniczasz podaż jajek lub po prostu nie masz ich w domu, to mam dla Ciebie zamienniki, które pomogą Ci przygotować nierozsypującego się omleta, ciasto, czy naleśniki.

Zamienniki jajek:

  • Siemię lniane - łyżkę mielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody i pozostaw na 15 minut. Aby naleśniki były bardziej pulchne warto dodać jeszcze proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Taki sam schemat zastosuj w przypadku nasion chia.

  • Owoce z wysoką zawartością pektyn - m.in. banany i jabłkasą dobrym zamiennikiem jajek. Wystarczy je zblendować i dodać do masy. Warto dodać do nich proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.

  • Warzywa - np. puree z batatów, dyni, fasoli, burakadobrze sprawdzają się do wypieków o zwartej konsystencji np. brownie.

  • Tofu - zblendować, dodać do masy. Opcja polecana przeze mnie, bo dostarczamy przy okazji białko.

  • Soda oczyszczona + ocet- połączyć 1 łyżeczkę sody z 1 łyżeczką octu. Spowoduje to, że naleśniki będą bardziej puszyste.

Post ten nie ma na celu zachęcania do eliminacji jajek z diety, ponieważ są one zdrową częścią zbilansowanej diety, ale jeśli nadużywasz jajek w wypiekach, chcesz urozmaicić dietę, lub decydujesz się na dietę wegańską, to z pewnością te informacje Ci pomogą!

Dietetyk Anita Ziółkowska

Twój komentarz




POKAŻ