Anita Ziółkowska
13 Wrze

Domowa granola

Wchodzicie do sklepu, a tam półki pełne musli i granoli, a żadna z nich nie ma dobrego składu? To znak, że należy zrobić własną granolę, która nie dość, że smaczniejsza to jest zdrowsza od gotowców :) Zachęcam do wypróbowania przepisu poniżej, który zawiera ogrom wartości odżywczych.

Składniki:

  • 230g płatków owsianych (2 szklanki)

  • 50g masła orzechowego

  • 1 banan

  • 30g wiórków kokosowych

  • 100g daktyli suszonych

  • 50g orzechów włoskich, laskowych lub innych

  • 50 g migdałów

  • 30g słonecznika

  • 80g żurawiny/rodzynek

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni góra dół. Daktyle zalej wrzątkiem. Następnie posiekaj orzechy i migdały. Wymieszaj ze sobą orzechy, migdały, płatki owsiane, wiórki kokosowe, słonecznik (oprócz żurawiny). Całość wymieszaj. Odlej z daktyli 100 ml wody, dodaj do niej daktyle, banana i masło orzechowe - zblenduj. Sos dodaj do reszty mieszanki. Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut. Co 10 minut przemieszaj wszystko. Po upieczeniu dodaj żurawinę. Granolę możesz przełożyć do szczelnego pojemnika i korzystać, aż do skończenia zapasów :) 

Smacznego!

Dietetyk Anita Ziółkowska

Twój komentarz




POKAŻ