Anita Ziółkowska
29 Wrze

Pasta z dyni z suszonymi pomidorami

Jesień to czas kiedy dynię mogę jeść na milion sposobów! Jednym z nich jest pyszna pasta, którą z pewnością pokochacie. 

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka sosu balsamicznego

  • 5 suszonych pomidorów

  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię obrać, pozbyć się pestek, pokroić w kostkę i piec około 35 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. 

Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy, sos lub ocet balsamiczny, pokrojone suszone pomidory, 1-2 łyżki pokrojonej świeżej pietruszki i papryczkę chilli oraz przyprawy sól, pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić według uznania. Podawać z pieczywem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ