Anita Ziółkowska
08 Wrze

FIT PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI

Wrzesień - sezon na śliwki! Teraz, kiedy te owoce są w super cenach, możemy przygotować pyszne ciasto z ich udziałem. Zobaczycie, że je pokochacie :) 

Składniki:

  • 6 jajek M

  • 3 szkl. mąki jaglanej/zblendowanych płatków jaglanych

  • 7 łyżek oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 kropelek olejku waniliowego

  • 2 łyżki kakao

  • 900g śliwek lub zamiennie czereśni/wiśni

  • 8 łyżek erytrolu lub innego słodzika

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Mąkę ugniatać z olejem kokosowym, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym i żółtkami. Ugniecione ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i obie włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę. W tym czasie wydrylować i pokroić śliwki. Po wyjęciu ciasta, jasną część zetrzeć na tarce i wyłożyć nią prostokątną blaszkę lekko przygniatając do dna i brzegów. Na to wykładamy śliwki, a następnie ucieramy kakaową część i posypujemy na owoce. 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając 8 łyżek erytrolu lub innego słodzika. Następnie wykładamy ją na wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy przez ok.50 minut, kontrolując czy beza za mocno się nie przypieka. Po wyłączeniu opcji pieczenia, zostawiamy ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiach przez ok. 15min. Opcjonalnie można rozpuścić czekoladę 90% z odrobiną mleka i polać nią bezę z wierzchu.

Smacznego!

Dietetyk Anita Ziółkowska

Twój komentarz




POKAŻ