Anita Ziółkowska
19 Paź

Chili sin carne z salsą z mango

CHILI SIN CARNE, czyli bezmięsna wersja chili con carne - tradycyjnej potrawy kuchni teksańsko-meksykańskiej (Tex-Mex).

Z przepisem na to oto danie Was zostawiam i zachęcam do spróbowania, bo może odmienić zdanie o tofu niejednej osobie!

Idealne danie dla wegetarian oraz wegan (zamieniając naleśniki na naleśniki bez jajek lub ryż).

Składniki na 3-4 porcje:

  • mieszanka meksykańska mrożona (polecam z lidla), można też samemu pokroić paprykę, dodać fasolę i kukurydzę z puszki, opcjonalnie mrożoną fasolkę szparagową.

  • 1-1,5 kostki tofu

  • 2/3 koncentratu pomidorowego (60 g)

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosku

  • 1,5 łyżki oliwy

  • przyprawy: kurkuma, kolendra, chilli, słodka papryka, sos sojowy

Sos z mango:

  • ½ mango

  •  ½ małej czerwonej cebuli

  • Chilli, słodka papryka, pieprz

  • Łyżeczka posiekanej kolendry

Naleśniki na ok. 2-3 porcje: 

  • 100 g mąki żytniej

  • 2 jajka

  • 100 ml wody

  • 250 ml mleka

  • szczypta soli

  • odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie chili sin carne:

Na duże patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zarumienienia. Do tego dodajemy warzywa na patelnię oraz rozgnieciony przez praskę czosnek. W tym czasie na drugą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy (aby przyspieszyć proces) dodajemy tofu (uprzednio odsączone i lekko wysuszone papierowym ręcznikiem), które kruszymy palcami, do tego dodajemy łyżkę sosu sojowego, słodką i ostrą paprykę, kurkumę. Smażymy do momentu, aż tofu będzie mocno podsmażone (najlepiej smażyć dłuższą chwilę, aby dobrze się przesmażyło). Gdy warzywa zmiękną i się podsmażą, dodajemy do nich tofu oraz rozrobiony w 100-150 ml wody koncentrat (w razie potrzeby w trakcie gotowania dodajemy więcej wody, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta). Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy wg uznania, może być to pieprz, słodka papryka, chilli.

Przygotowanie sosu z mango:

Mango obieramy i blendujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę (opcjonalnie), chilli, paprykę słodką i pieprz do smaku, mieszamy.

Przygotowanie naleśników:

(Zamiast naleśników możesz ugotować ryż)

Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Gotową masę odkładamy na 15-20 minut, aby zgęstniało. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną tłuszczu i smażymy.

Do naleśników nakładamy farsz i zwijamy w kopertę, polewamy sosem z mango lub podajemy z ryżem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ