Anita Ziółkowska
18 Luty

Curry z soczewicą na mleczku kokosowym

Wegański obiad również może być pełnowartościowy! Pyszne połączenie aromatycznych przypraw i mleczka kokosowego na pewno uwiedzie Wasze kubki smakowe :) 

Składniki na 2 porcje:

  • 80 g czerwonej soczewicy 

  • 1 czerwona papryka

  • 2 marchewki (100 g) - dobrze też sprawdzą się bataty 

  • 0,5 czerwonej cebuli

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry/przyprawa curry

  • 0,5 papryczki chilli 

  • 150 g cukinii 

  • 1 łyzka oliwy 

  • 150 ml bulionu/wody 

  • 0,5 puszki mleczka kokosowego light (200 ml)

  • 100 g pomidorów z puszki 

  • ryż

  • przyprawy : curry, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, imbir, pieprz, sól.

Przygotowanie:

Na dużej patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do tego pastę curry lub zamiennie przyprawę curry. Podsmażać kilka minut. 

Następnie dodać opłukaną soczewicę (nieugotowaną), pokrojoną marchewkę i paprykę w cienkie słupki, pokrojoną w kostkę cukinię i papryczkę chilli (u mnie pojawiło się jeszcze 80g fileta z kurczaka, który mi został z poprzedniego obiadu, ale zdecydowanie nie jest potrzebny :)) Doprawić do smaku imbirem, słodką, ostrą papryką, kurkumą, pieprzem i solą. Zalać wodą/bulionem, mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem. Gotować przez kilkanaście minut do zmięknięcia warzyw i zredukowania sosu. W razie potrzeby dodać wody. 

Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ