Anita Ziółkowska
25 Marz

Domowy pad thai jak z restauracji

Uwaga, jak zrobicie tego pad thaia raz, to nie przestaniecie! Ekspresowe i pyszne danie, które według mnie smakuje lepiej niż w restauracji. To kto spróbuje?

DOMOWY PAD THAI 

Składniki (2-3 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego

  • 200 g kurczaka/tofu

  • 2 jajka

  • Papryka czerwona

  • 5 łyżek szczypiorku

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula dymka

  • 25 g kiełek fasoli mung

  • 1,5 garści (45g) orzeszków ziemnych niesolonych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,5 limonki

  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub kolendra suszona

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

  • 2 łyżki cukru trzcinowego

  • 3 łyżki sosu rybnego/sosu sojowego jasnego

  • 1 łyżka sosu sriracha/przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca/octu ryżowego

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (uważać, żeby nie rozgotować). Przepłukać dokładnie zimną wodą, aby się nie sklejał.

Składniki na sos dokładnie wymieszać i odstawić.

Na dużej patelni/woku rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć posiekaną dymkę i czosnek, po chwili dodać kurczaka/tofu i pokrojoną w paski paprykę, podsmażać przez chwilę (jeśli używasz tofu, warto wcześniej je pokroić w kostkę i zamarynować z odrobinie sosu balsamicznego, sosu sojowego, słodkiej papryce).

Całość przesunąć na bok patelni, a następnie dodać resztę oliwy i wbić jajka i usmażyć jak jajecznicę (krótko). Następnie dodać makaron, sos, kiełki fasoli, odrobinę soku z limonki i orzeszki ziemne (część zostawić do dekoracji) i całość wymieszać.

Przełożyć na talerze, posypać resztą orzeszków, szczypiorkiem i kolendrą, położyć limonkę pokrojoną w ćwiartki.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ