Anita Ziółkowska
04 List

Dieta Low FODMAP jako najskuteczniejsza dieta w IBS

W tym artykule dowiesz się czym jest zespól jelita drażliwego, jak go rozpoznać oraz jak dieta i zmiana stylu życia wpływa na jakość życia u pacjentów z tym problemem. 

Masz nawracające wzdęcia, a twój brzuch wygląda jak balon i często Cię boli? Być może cierpisz na zespół jelita drażliwego (IBS), ale także te objawy mogą wiązać się z innymi zaburzeniami, które warto poddać szerszej diagnostyce!

Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS)jest to zaburzenie charakteryzujące się zmianą konsystencji lub częstości oddawania stolca oraz bólem podczas wypróżniania [1]. Podłoże choroby jest wieloczynnikowe, a najczęściej badaną przyczyną jest zaburzenie mikroflory bakteryjnej jelit. 

Najczęściej zgłaszane objawy przez pacjentów to:

  • ból brzucha, ukazujący się jako stały lub nawracający, najczęściej zlokalizowany w podbrzuszu i lewym dolnym kwadrancie,

  • wzdęcia (uczucie pełnego brzucha),

  • zmiana konsystencji stolca oraz rytmu wypróżnień (biegunka, zaparcia lub oba)

Innymi objawami jest obecność śluzu w kale, nudności, wymioty, zgaga, odbijanie, refluks, ból w klatce piersiowej, zaburzenia połykania, okresową niestrawność, wczesne uczucie sytości po posiłku, a także oddawanie nadmiernej ilości gazów jelitowych [3].

Symptomy niezwiązane z przewodem pokarmowym to:

  • zmęczenie, senność,

  • częste bóle głowy,

  • częstomocz, nocne oddawanie moczu,

  • zaburzenia miesiączkowania [1,2].

Aby potwierdzić diagnozę IBS musimy spełniać tzw. Kryteria Rzymskie IV, a mianowicie:

Nawracający ból brzucha występujący średnio przez co najmniej 1 dzień w tygodniu przez ostatnie 3 miesiące, który spełnia co najmniej 2 z poniższych kryteriów:

  1. Związany jest z wypróżnieniem

  1. Związany jest ze zmianą częstości stolców

  1. Związany jest ze zmianą konsystencji stolca

*kryteria muszą być spełnione przez ostatnie trzy miesiące, z początkiem objawów co najmniej pół roku przed rozpoznaniem

Bardzo ważne jest, aby poszerzyć diagnostykę w kierunku innych chorób, które mogą dawać objawy IBS [1,2]. Wykonaj badania w celu wykluczenia:

  • celiakii (trwałej nietolerancji glutenu) [5];

  • SIBO (zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego) - Osoby z IBS mają aż 5-krotnie większe ryzyko wystąpienia SIBO w porównaniu do osób zdrowych [2].

  • Chorobę zapalną jelit(badacze sugerują sprawdzenie kalprotektyny kałowej oraz białka C-reaktywnego (CRP) w surowicy u pacjentów z podejrzeniem IBS i objawami biegunki) [4, 5].

  • Niedokrwistości(niedokrwistość daje sygnał do pogłębienia diagnostyki) [4].  

To jakie badania powinieneś/powinnaś wykonać powinien ustalić lekarz gastrolog i/lub dietetyk.

Narzędzia diagnostyczne, które mogą być pomocne to dokładny wywiad lekarski, badania krwi i kału oraz według wskazań lekarza - kolonoskopia (wykonanie kolonoskopii powinno być poprzedzone dokładnym wywiadem, podczas którego stwierdza się współistniejące objawy alarmujące, czynniki ryzyka choroby organicznej, a także wiek pacjenta przekraczający 50 lat – ze względu na większe ryzyko nowotworu jelita grubego) [2].

U osób z IBS szczególnie ważna jest:

  • Dieta- jest nieodłączną częścią leczenia IBS, która pozwala na redukcję występujących objawów [1,3].  Aktualne wytyczne mówią, że zalecenia dotyczące diety i stylu życia powinny być podejściem pierwszego rzutu [8].

  • regularne spożywanie posiłków, dokładnie przeżuwając każdy kęs, bez pośpiechu, a także unikanie jedzenia w nocy, a także zbyt dużych porcji.

  • eliminacja lub ograniczenie kawy oraz alkoholu [3].

  • zadbanie o odpowiednie nawodnienie(obecne wytyczne dietetyczne zalecają dzienne spożycie do 1,5-3 l płynów szczególnie w celu poprawy częstości stolca) [8],

  • zmiana stylu życia na bardziej aktywny - wykazano, że praktyka jogi zmniejsza objawy IBS. Należy jednak pamiętać, że zbyt intensywny wysiłek fizyczny może w rzeczywistości nasilać objawy. Zaleca się wykonywanie umiarkowanej aktywności fizycznej, takiej jak joga, spacery, jazda na rowerze lub pływanie, przez co najmniej 30 minut dziennie minimum 5 dni w tygodniu [1,3].

  • ograniczenie stresu (istotny wpływ na rozwój IBS mają czynniki psychospołeczne, szczególnie pod wpływem stresu odnotowano zaostrzenie objawów),

  • dbanie o wystarczająco długi i spokojny sen [1].

Leczenie farmakologiczne i/lub psychoterapia jest często konieczne u pacjentów z umiarkowanymi i ciężkimi objawami [7].

Aktualne badania wskazują, że największą korzyść w poprawie jakości życia osób z IBS odnotowano w trakcie stosowania diety Low FODMAP [3]. Dieta ta znajduje zastosowanie także przy leczeniu SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego).

Termin FODMAP obejmuje słabo przyswajalne krótkołańcuchowe fermentujące węglowodany: oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Założeniem diety jest wykluczenie z jadłospisu składników FODMAP, które są słabo wchłaniane w jelicie cienkim oraz charakteryzują się wysokim stopniem fermentacji w jelicie grubym, co wywołuje objawy zespołu jelita drażliwego [2,9].

Ograniczone trawienie FODMAP występuje zarówno u pacjentów z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, jak i u osób zdrowych, natomiast te osoby nie powinny zgłaszać dolegliwości [10].

Przykłady produktów bogatych w fodmap:

  • monosacharydy (np. fruktoza) - jabłko, brzoskwinia, mango gruszka, arbuz, owoce w puszce, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, miód. 

  • laktoza - zwykłe i niskotłuszczowe mleko krowie, kozie i owcze, lody, jogurty zwykłe i niskotłuszczowe, świeże i miękkie sery

  • oligosacharydy (fruktany i/lub galaktany) -szparagi, karczochy, buraki, brokuły, brukselka, kapusta, koper włoski, czosnek, por, cebula, groch.

  • poliole - morela, awokado, wiśnia, liczi, gruszka, nektarynka, brzoskwinia, śliwka, suszona śliwka, kalafior, grzyby, słodziki: izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol, i inne słodziki zakończone na „-ol” oprócz erytrolu.

ETAPY DIETY LOW FODMAP:

  1. Dieta eliminacyjna powinna trwać od 4 do 6 tygodni (etap ten może pozwolić na zwiększenie tolerancji pacjenta na składniki bogate w fodmap).

  2. Następnym etapem jest reintrodukcja, czyli stopniowe wprowadzanie produktów zawierających konkretny rodzaj fermentujących węglowodanów, aby sprawdzić poziom tolerancji osoby chorej.

  3. Na koniec należy wrócić do standardowej diety, z uwzględnieniem mniej lub bardziej tolerowanych produktów. Jest to etap, kiedy wykorzystujemy zdobytą wiedzę na temat swojej tolerancji w praktyce.

W trakcie wszystkich etapów diety Low FODMAP bardzo istotna jest kontrola dietetyka, aby zapewnić zgodność i odpowiednie zastąpienie wykluczonej żywności odpowiednimi alternatywami, ponieważ pacjent na takiej diecie jest szczególnie narażony na niedobry: cynku, folianów, żelaza, a także błonnika.

Dieta Low FODMAPnie powinna być ściśle przestrzegana w dłuższej perspektywie, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych oraz zbyt dużego obniżenia poziomu bakterii jelitowych.

Jeśli w ciągu 4 tygodni od ścisłego przestrzegania diety low FODMAP nie nastąpi poprawa objawów, należy przerwać jej stosowanie i rozważyć inne opcje terapeutyczne.

Istotne jest, aby unikać zalecania diet eliminacyjnych w tym diety low fodmap u pacjentów z zaburzeniami odżywiania, takimi jak ortoreksjai/lub zaburzenie polegające na unikaniu/ograniczeniu przyjmowania pokarmów. Należy zachować ostrożność podczas pracy z pacjentami, którzy mają dodatkowe wymagania dietetyczne, takimi jak wegetarianie, pacjenci z cukrzycą lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi[14].

Jeśli chcesz w zdrowy i świadomy sposób poprawić swoje samopoczucie, zgłoś się do mnie, a bezpiecznie przeprowadzę Cię przez każdy etap diety. Należy pamiętać, że nie jest to rozwiązanie idealnego dla każdego i nie u każdego nastąpi wyeliminowanie problemu, ponieważ podłoże IBS, czy SIBO może być bardzo różne, ale na ten moment jest to najskuteczniejszy sposób na poprawę jakości życia w tych chorobach. 

>>> REZERWACJA WIZYTY <<<

 

1. Adrych K.: Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Forum Medycyny Rodzinnej 2018. 12: 224–233.

2.Fudalewicz R.: Zespół jelita drażliwego – problem wymagający wielodyscyplinarnego podejścia. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 2020. 10: 247–253.

3. Lysko M., Baszczyńska P.: Zespół jelita drażliwego – aktualne zasady postępowania. Farm Pol. 2019. 75: 8-11.
4. Cybulska A.: Zespół jelita nadwrażliwego – rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne, miejsce leków rozkurczowych. Pediatr Med Rodz. 2019. 15: 258–265.
5. Brian E. Lacy, PhD, MD. i in.: ACG Clinical Guideline: Management of Irritable Bowel Syndrome. The American Journal of Gastroenterology. 2021. 116: 17-44.
6. Jarocka-Cyrta E., Przybyłowicz K., Nosek H.: Rola FODMAP w zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego. Część 1. Nietolerancja FODMAP. Patomechanizmy i obraz kliniczny. Standardy Medyczne/Pediatria. 2015. 12: 80-86.
7. Dworzański T., Fornal R., Koźba Ł., Celiński K., Dworzańska E.: Rola mikrobioty jelitowej w zespole jelita nadwrażliwego. Postepy Hig Med Dosw (online). 2018. 72: 215-226.
8. Farmer A., Wood E., Ruffle J. An approach to the care of patients with irritable bowel syndrome. CMAJ. 2020. 192: E275-E282.
9. Cozma-Petruţ A., Loghin F., Miere D., Dumitraşcu D.: Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients! World J Gastroenterol. 2017. 23: 3771-3783.
10. Kopczyńska M., Mokros Ł., Pietras T., Małecka-Panas E.: Quality of life and depression in patients with irritable bowel syndrome. Prz Gastroenterol. 2018. 13: 102-108.
11. Magge, S., Lembo A. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology & hepatology. 2012. 8: 739–745.
12. Staudacher H., Whelan K.: Altered gastrointestinal microbiota in irritable bowel syndrome and its modification by diet: probiotics, prebiotics and the low FODMAP diet. Proc Nutr Soc. 2016. 75: 306-18.

Twój komentarz




POKAŻ