Anita Ziółkowska
30 List

HIT czy KIT - ser żółty proteinowy

Ser żóły, to zazwyczaj spora ilość tłuszczów nasyconych, co nie będzie korzystne u osób z podwyższonym cholesterolem, stłuszczeniem wątroby, czy też osób chcących odżywiać się zdrowo. W tym artykule dowiesz się, czy proteinowy ser żółty to dobra alternatywa dla tradycyjngo sera! 

Ser żółty Active Protein Plus, w porównaniu do tradycyjnego sera żółtego to HIT czy KIT?

yes HIT 

🧐 Pomimo, że różnica białka w produktach to jedyne 5g/100g, co w przypadku plasterka przekłada się na stosunkowo niedużą różnicę, warto zwrócić uwagę na znacząco mniejszą kaloryczność sera proteinowego (355 vs. 198 kcal w 100g).

👉 Dodatkowo ser Active charakteryzuje się ponad 3-krotnie mniejszą zawartością tłuszczu, co w porównaniu do sera żółtego bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe staje się dużym atutem, a do tego zawiera więcej wapnia.

👉Warto zastanowić się nad zastąpieniem tradycyjnego sera żółtego serem proteinowym, niekoniecznie ze względu na większą ilość białka, ale niższą ilość tłuszczu i kalorii.

Może być to wskazane szczególnie u osób z chorobami serca, wysokim cholesterolem, chcących zredukować tkankę tłuszczową oraz osób z niedoborami wapnia.

Skład sera Active Protein Plus: mleko, białko serwatkowe, sól, kultury bakterii.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna - 198 kcal
  • Tłuszcz - 8,2 g (w tym kwasy nasycone - 5,9 g)
  • Węglowodany - 0 g
  • Białko - 31 g
  • Sól - 1,2 g
  • Wapń - 1 110 mg 

Wartość odzywcza w 1 plastrze (17 g):

  • Wartość energetyczna - 30 kcal
  • Tłuszcz - 1,4 g (w tym kwasy nasycone - 1 g)
  • Węglowodany - 0 g
  • Białko - 5,3 g
  • Sól - 0,2 g 
  • Wapń - 189 mg

 

Twój komentarz




POKAŻ