Ser żółty Active Protein Plus, w porównaniu do tradycyjnego sera żółtego to HIT czy KIT?
HIT
Pomimo, że różnica białka w produktach to jedyne 5g/100g, co w przypadku plasterka przekłada się na stosunkowo niedużą różnicę, warto zwrócić uwagę na znacząco mniejszą kaloryczność sera proteinowego (355 vs. 198 kcal w 100g).
Dodatkowo ser Active charakteryzuje się ponad 3-krotnie mniejszą zawartością tłuszczu, co w porównaniu do sera żółtego bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe staje się dużym atutem, a do tego zawiera więcej wapnia.
Warto zastanowić się nad zastąpieniem tradycyjnego sera żółtego serem proteinowym, niekoniecznie ze względu na większą ilość białka, ale niższą ilość tłuszczu i kalorii.
Może być to wskazane szczególnie u osób z chorobami serca, wysokim cholesterolem, chcących zredukować tkankę tłuszczową oraz osób z niedoborami wapnia.
Skład sera Active Protein Plus: mleko, białko serwatkowe, sól, kultury bakterii.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna - 198 kcal
- Tłuszcz - 8,2 g (w tym kwasy nasycone - 5,9 g)
- Węglowodany - 0 g
- Białko - 31 g
- Sól - 1,2 g
- Wapń - 1 110 mg
Wartość odzywcza w 1 plastrze (17 g):
- Wartość energetyczna - 30 kcal
- Tłuszcz - 1,4 g (w tym kwasy nasycone - 1 g)
- Węglowodany - 0 g
- Białko - 5,3 g
- Sól - 0,2 g
- Wapń - 189 mg
Twój komentarz