Kremowa, rozgrzewająca, w tym idealne połączenie karmeliowanych orzechów i gruszki 🍐
Składniki:
👉 4 łyżki (40g) płatków owsianych
👉 1/4 opakowania (10g) budyniu waniliowego bez cukru
👉 120 ml mleka
👉 80 ml wody
👉 1 dojrzała gruszka
👉 1 łyżka soku z cytryny
👉 25 g orzechów włoskich
👉 pół lub jedna płaska (10g) łyżeczka miodu
👉 cynamon wg uznania
👉 opcjonalnie 1-2 łyżeczki erytrolu
Przygotowanie:
Do garnka wsypać płatki owsiane, budyń, erytrol oraz wlać mleko i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodawać wody wg uznania (u mnie wyszło 80 ml do uzyskania kremowej konsystencji). Do owsianki można dodać cynamon, lub dopiero do gruszki. W tym czasie obrać o pokroić gruszkę w plastry. Rozgrzać patelnię, dodać gruszkę i skropić ją sokiem z cytryny. Podsmażać do zarumienienia i zmięknięcia gruszki (im bardziej dojrzała gruszka, tym puści więcej wody. Jeśli będzie mało dojrzała może być potrzeba dodać odrobiny wrzątku na patelnię). Posypać gruszkę cynamonem. Owsiankę przełożyć do miseczki, wyłożyć na nią gruszkę. W tym czasie na patelnię, na której smażyła się gruszka wyłożyć miód, poczekać aż zacznie się pienić i dodać pokruszone orzechy. Podsmażać je do zarumienienia. Przełożyć je do owsianki. Na wierzch warto położyć też jogurt. Oprócz tego, że jest to dodatkowe źródło białka, to świetnie komponuje się ze słodką gruszką i orzechami.
Smacznego!
✔️ Kaloryczność - 565 kcal
✔️ Węglowodany - 70 g
✔️ Białko - 22,5 g
✔️ Tłuszcz - 20 g
Twój komentarz