Anita Ziółkowska
26 Marz

Rolada szpinakowa - Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku!🥬📅Szpinak jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, które wyróżnia się bogactwem składników odżywczych, takich jak potas, cynk, mangan, magnez oraz witaminy, w tym kwas foliowy, niacynę oraz witaminy A, B i C. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?🧐👇

 

Międzynarodowy Dzień Szpinaku 🥬📅

 

Szpinak jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, które wyróżnia się bogactwem składników odżywczych, takich jak potas, cynk, mangan, magnez oraz witaminy, w tym kwas foliowy, niacynę oraz witaminy A, B i C. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?🧐👇👇

Dzięki wysokiej zawartości potasu, kwasu foliowego oraz niskiemu poziomowi sodu, szpinak korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi oraz ryzyko zawału serca i udaru. Koenzym Q10 obecny w szpinaku zwiększa siłę mięśni, w tym mięśnia sercowego, i zapobiega hiperlipidemii.

Szpinak zawiera również glikoglicerolipidy o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwpasożytniczym, które dodatkowo chronią przed chorobą wieńcową.✔️

---

🐣🐰👉Pod nadchodzące święta wielkanocne udostępniam moją propozycję potrawy z wykorzystaniem szpinaku😋

Podane w przepisie ilości produktów pozwolą na przygotowanie 12 porcji, zawierających po 100 kcal każda.😊

 

Rolada szpinakowa

Składniki:

✅1 porcja mrożonego szpinaku (350 g)

✅3 duże jajka (195 g)

✅2 opakowania wędzonego łososia (200 g)

✅1 opakowanie kremowego serka chrzanowego (250 g)

✅2 ząbki czosnku (8 g )

✅1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (1,5 g)

✅2 łyżki koperku (16 g)

✅1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni beztłuszczowej podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30x40 cm). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut.

Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie posmarować je równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki kroić w około 1,5 cm plastry.

Smacznego!💚️

Twój komentarz




POKAŻ